EPLNews-Logo

Ny bruk av VAR under EM 2024

UEFA kunngjorde på onsdag at fans vil få mer detaljert informasjon om videoassistert dømming (VAR) under EM 2024, enn noen gang før.

Roberto Rosetti, leder for UEFAs dommerkomité, uttalte at storskjermer på stadioner rundt om i Tyskland vil vise “tekniske forklaringer” på VAR-avgjørelser for å forbedre tilskuernes forståelse.

Historisk sett har en av hovedkritikkene mot VAR-teknologien vært at kampgående fans har vanskelig for å forstå årsakene bak visse avgjørelser.

“Etter videoassistanse vil den tekniske forklaringen av avgjørelsen bli vist på storskjermer på stadionene,” forklarte Rosetti på en pressebriefing på Allianz Arena før turneringsåpningen på fredag.

Han ga et eksempel på informasjonen fansen vil se etter en VAR-avgjørelse: “Straffe, håndball, Tysklands nummer ni berørte ballen med venstre hånd, som var i en unaturlig posisjon, over skulderen og utstrakt fra kroppen.”

På VM for kvinner 2023 begynte dommerne å kunngjøre avgjørelser til tilskuerne muntlig før spillet ble gjenopptatt. Rosetti nevnte at dommerne på Euro 2024 også vil kunne gi forklaringer til lagkapteinene.

Andre spillere som utfordrer avgjørelser eller krever informasjon vil imidlertid bli advart. Denne regelen ble håndhevet i alle tre UEFA klubbfinaler, noe som resulterte i gule kort for slike overtredelser i Champions League-, Europa League- og Conference League-finalene.

“Vi gjør dette for de kommende generasjonene… for fotballens og spillets image, for de unge spillerne og for de unge dommerne,” sa Rosetti.

For lag med målvakter som kapteiner, som Italia og Slovenia, vil en utespiller bli utpekt før kampen til å være kaptein for disse forklaringene.

Related Articles

Latest Articles